Het uiterlijk van onze huid
Wat is het toch heerlijk om een mooie en jong uitziende huid te hebben. Ik kan daar zo van genieten.
Onze huid heeft namelijk enorm veel impact op ons welbevinden. Zien we er goed uit, voelen we ons ook beter. Een stralende huid is prachtig om te zien en nog fijner om te hebben.

De behandeling van rimpels
Het behandelen van rimpels is in de loop der tijd een specialiteit van mij geworden. In mijn praktijk werk ik met diverse methoden die hun werking bewezen hebben.

Er zijn echter zoveel rimpelbehandelingen mogelijk. Het is daarom voor een leek moeilijk om de diverse methoden met elkaar te vergelijken en te onderscheiden.

In dit artikel richt ik me op anti-rimpelbehandelingen met de ND-YAG laser, IPL lichtflitsen en voedingstherapie met inname van aminozuursupplementen.

De ND-YAG laser
De ND-YAG laser vermindert rimpels en werkt huidverstevigend.


YAG staat voor yttrium-aluminium-granaat.
De energie van de ND-YAG laser wordt afgegeven in de diepere lagen van de huid. Door de warmte wordt de aanmaak van collageen en elastine in de huid gestimuleerd.


Door toevoeging van een carbonmasker (medische koolstof, minerale modder van vulkanisch gesteende en diverse plantenextracten) wordt de huid ontdaan van dode huidcellen en tot diep in de poriën gereinigd. De methode is veilig en resulteert in een strakkere, stevigere, jongere, schone en zuivere huid. Al na één behandeling is er effect. Het mooiste resultaat wordt echter verkregen in een kuur.

De ND-YAG laser wordt ook succesvol toegepast voor het verwijderen van tatoeages, pigmentvlekken, adertjes op de benen en verwijde bloedvaatjes.

Laserlicht is licht van 1 golflengte.

De IPL (Intense Pulsed Light) methode
Qua rimpelbehandeling geeft de IPL methode vooral effect bij het verbeteren van de huidelasticiteit.


In tegenstelling tot de ND-YAG laser werkt IPL met diverse golflengtes. Hierdoor kunnen de diverse onderdelen in de huid (pigment en hemoglobine = rode bloedkleurstof) licht van diverse golflengtes absorberen. Het geabsorbeerde licht wordt omgezet in warmte. Deze warmte zorgt voor de aanmaak van collageen in de huid.

In mijn praktijk pas ik IPL toe voor de behandeling van verwijde adertjes, rosacea, acne, littekens, rimpels, pigmentvlekken en voor duurzame ontharing.

Collageen, het goud voor de huid
Bij alle methoden speelt collageen een sleutelrol. Want het draait bij de behandeling van rimpels allemaal om de aanmaak van collageen. Collageen geeft de huid namelijk stevigheid en elasticiteit.
Na de leeftijd van 25 jaar neemt de productie af, waardoor er rimpels ontstaan. De huid wordt slapper en kan zich minder goed beschermen tegen invloeden van buitenaf.
De huid en collageen
Het bindweefsel in de huid bestaat voor 70% uit collageen. Collageen repareert de huid, helpt bij de synthese en aanmaak van pigment en vult de diepere rimpeltjes op. Daarom wordt er in de plastische chirurgie ook vaak met collageen gewerkt.

Aminozurensupplement voor de huid 


Collageen wordt opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren toegepast in huidverzorgingsproducten of ingenomen als voedingssupplement is heel goed voor de behandeling van rimpels. Vaak adviseer ik dit als aanvulling op mijn behandelingen.


Op bovenstaand plaatje zie je hoe collageen wordt opgebouwd uit aminozuren 

Collageen wordt opgebouwd uit vele aminozuren 

Wat ik heel bijzonder vindt is dat alle genoemde methoden daadwerkelijke huidverjonging geven.
Een combinatie van technieken geeft het beste effect. In mijn praktijk werk ik daarom met alle genoemde methoden met zeer goede resultaten. Tijdens een intakegesprek kijk ik altijd naar de huid en bespreek dan met de cliënt wat de beste resultaten geeft.

Onderstaand vind je een wetenschappelijk artikel wat de werkzaamheid van genoemde methoden aantoont. In onderstaand onderzoek wordt ook gesproken over vitamine A. Om dit artikel overzichtelijk te houden, kom ik hier in een ander blogartikel op terug.

Er zijn zoveel soorten aminozurensupplementen op de markt. Ik ging op zoek naar een goede.
Dit is geen verkoopreclame, maar alleen mijn positieve ervaring met dit supplement wat ik met jullie wil delen.
Ik hoop dat jullie dit een interessant artikel vinden. Ik vond het heel leuk om dit met jullie te delen.

Heel veel groetjes,

Yvonne

Ooe M1, Seki T, Miura T, Takada A.
 (Task Force Committee for Evaluation of Anti-Aging Function, J Jpn Cosmet Sci Soc 31: 411-431, 2007) voor de evaluatie van anti-rimpeleffecten uitgegeven door de Japan Cosmetic Industry Association.
PMID: 23397058 DOI: 10.1007 / s00266-012-0029-5