Een droge huid, een vochtarme huid en een uitgedroogde huid
Deze woorden worden door mensen vaak door elkaar gehaald bij het beschrijven van hun huid. Er zijn echter hele belangrijke verschillen:

Een droge huid heeft een tekort aan lipiden (vetten) en is een huidtype waarmee je bent geboren of die je in de loop van jaren hebt ontwikkeld. Een droge huid maakt minder talg en natuurlijke vetzuren aan. En deze zijn juist zo belangrijk bij het in stand houden van de natuurlijke lipide huidbarrière. Zonder deze vetzuren gaat de huid er droog en slap uitzien. Ook bestaat er meer kans op eczeem en huidontstekingen.

Een vochtarme huid heeft een tekort aan vocht. In plaats van droog of slap voelt deze strak en trekkerig aan. Een vochtarme huid ziet er vaak dof uit met kleine zichtbare lijntjes. Iedereen kan een vochtarme huid krijgen, ongeacht het huidtype. Er kan dus sprake zijn van een droge vochtarme huid, maar ook van een vette vochtarme huid.

Een uitgedroogde huid is een huidaandoening en heeft niet direct iets te maken met het huidtype. Een uitgedroogde huid voelt zeer strak en trekkerig aan en kan rode vlekken, eczeem en schilfers vertonen.

Algemeen huidadvies voor iedere huid

Reinig je huid iedere ochtend en avond met een mild reinigingsproduct. Alleen reinigen met water heeft geen zin, omdat vet en vuil niet in water oplosbaar zijn. Alleen een goed gereinigde huid kan de werkstoffen uit de verzorgingsproducten goed opnemen.

Zowel een droge, een vette en een vochtarme huid hebben baat bij een product dat de huid  van vocht voorziet. Het Nalany vochtconcentraat is daarom geschikt voor ieder huidtype, of deze nou vet, droog of vochtarm is. Vocht is de eerste stap op weg naar huidverbetering.


Aangezien de huid van nature waterafstotend is, kun je het best een product kiezen op basis van liposomen. Dit zijn microscopisch kleine bolletjes met een wandje van vet. Binnenin deze vetbolletjes bevindt zich het vocht. Deze liposomen transporteren het vocht diep in de huid.

Specifiek huidadvies voor een droge huid
Afhankelijk van de mate van een droge of uitgedroogde huid, is de aanpak iets anders:

Een droge huid heeft altijd hydratatie nodig. Kies daarom voor een vochtregulerende crème die tevens rijk is aan goede vetzuren. Deze vetzuren compenseren namelijk het gebrek aan natuurlijk talg.

Voor de jongere droge huidtypes raad ik de Nalany ‘I am glowing’ aan.

Voor de meer volwassenen en droge huidtypes raad ik de Nalany ‘I am young’ aan.

Specifiek huidadvies voor een uitgedroogde huid:
Voor een uitgedroogde huid adviseer ik het Nalany vochtconcentraat ‘I am natural’ aangevuld met de Nalany ‘I am in balance light’ in de zomer, en de ‘I am in balance rich’ in de winter.

Een uitgedroogde huid kan verergeren door omgevingsfactoren zoals centrale verwarming, blootstelling aan zon en teveel alcohol of koffie.

Het is ook belangrijk om een droge huid van binnenuit aan te pakken. Kies hiervoor een supplement met omega- 3- en omega- 6 vetzuren.
Drink hiernaast veel water en eet veel biologische groenten en fruit.

Tip: Breng het vochtconcentraat direct na de reiniging aan. Dus voordat je de dag of nachtverzorging aanbrengt. De crème zorgt er namelijk voor dat het vochtconcentraat goed in de huid wordt opgenomen en als het ware wordt verzegeld.

Heb je interesse in de Nalany producten kijk dan eens op www.nalany.nl 

Heel veel groetjes,

Ivonne Fuhren- van de Kerkhof