Toen ik bezig was met de ontwikkeling van Nalany skincare, heb ik heel lang gezocht naar een goed alternatief voor sulfaten die toch een heerlijk schuim creërden. Dit was een hele uitdaging.

Wat is eigenlijk een sulfaat?
Wetenschappelijk gezien is een sulfaat een zwavelhoudend wasmiddel met een schuimend effect.

Het is een van de meest voorkomende chemicaliën toegepast in shampoos, tandpasta's, schoonmaakmiddelen, cosmetica, machinereinigers, enzovoort.

Sulfaten hebben een sterk ontvettende werking op de huid. Daarnaast zijn ze heel goedkoop en dus interessant voor producenten. Ze zijn gemakkelijk toegankelijk en het schuim dat ze creëren wordt door mensen geassocieerd met schoon zijn. Maar 'te schoon' is ook niet goed.

Hoewel ze dus veelvuldig worden toegepast, worden steeds meer mensen zich bewust van de nadelige effecten die sulfaten op onze huid en gezondheid kunnen hebben.

Sulfaten worden ook in verband gebracht met haaruitval 

Sulfaatmoleculen trekken zowel olie en water aan. Dit betekent dat ze vet en vuil van onze huid kunnen verwijderen, en het kunnen emulgeren tot een oplossing die wordt weggespoeld. Echter, de stof die onze huid beschermt, is ook een olie. En sulfaten kunnen deze zo belangrijke olie van de huid verwijderen. Dit geeft een onaangenaam en trekkerig gevoel, vooral op een gevoelige, eczeem en acne-gevoelige huid. Naast huidproblemen kunnen sulfaten ook leiden tot problemen met de gezondheid.

Welke sulfaten kun je het beste vermijden?
De twee belangrijkste sulfaten die je het beste kunt vermijden zijn sodium lauryl sulfate (SLS) en sodium laureth sulfate (SLES). Helaas vind je deze ingrediënten in 90% van de (cosmetische) reinigingsmiddelen.

Sodium lauryl sulfate (SLS) wordt toegepast als schuimvormer en reiniger in tal van producten. Van shampoo, tandpasta, bad- en douchproducten, handzepen, schoonmaakmiddelen, crèmespoeling, enzovoort. Het is een chemische stof die kan leiden tot huidbeschadiging, oogproblemen, hoofdpijn, longklachten, haaruitval, roos, allergische reacties, huidirritaties, vlekken en onzuiverheden.
Na het reinigen of wassen met dit ingrediënt voelt de huid vaak droog en trekkerig aan. Het droogt de huid uit en verstoort de zuurgraad en het vochtgehalte van de huid.

Sodium laureth sulfate (SLES) is hetzelfde als SLS, maar heeft als extra toevoeging etylene oxide dat afkomstig is van aardolie.

Wat is het alternatief?
Ik heb ontzettend lang gezocht naar goede alternatieven voor chemische sulfaten. Ik heb er enkele gevonden die heel mild zijn voor de huid.


Zo worden uit kokos hele goede en milde reinigers gewonnen, zoals:
-sodium cocoyl glutamate
-coco glucoside
-cocoyl/lauroyl glutamaten
-sodium cocoamphoacetate
-sodium lauryl sulfoacetate

Tevens ontwikkelde ik een hele fijne reiniging die een heel goed schuim geeft.

Dit is de huidreiniging 'I am pure' met lotusbloemextract en squalane. Deze wordt door alle huidtypes goed verdragen, ook bij acne, eczeem en rosacea. Het heerlijke schuim zorgt voor een goede reiniging van de huid, zonder deze uit te drogen. Dit product is 100% vrij van schadelijke sulfaten, aardolie-ingrediënten en chemische conserveringsmiddelen of geurstoffen. Ook ideaal voor onder de douche, bij het scheren en voor het wassen van baby’s en kinderen. De schuimende ingrediënten zijn afkomstig uit kokos.

Tip: Lees voordat je een reinigingsproduct koopt eerst de ingrediënten op de verpakking. De sulfaten staan vaak als een van de eerste vermeld.
Ik zet ze nog even voor jullie op een rijtje:
Sodium laureth sulfate (sodium laureth sulphate)
Sodium lauryl sulfate (sodium lauryl sulphate)

Gun jezelf en je huid het beste en gebruik geen producten die je gezondheid kunnen schaden.

Heel veel groetjes,

Ivonne Fuhren- van de Kerkhof

​Hier kun je meer lezen over de reinigingsschuim: