Chemische zonnefilters in cosmetica kunnen leiden tot hormonale storingen, allergische reacties, een snellere huidveroudering, eczeem en zonneallergie. In dit artikel beschrijf ik de chemische zonnefilters die je beter kunt vermijden.

Het verschil tussen chemische en minerale zonnefilters 
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen chemische en minerale zonnefilters? Ik probeer het jullie uit te leggen. Chemische filters absorberen UV stralen en minerale filters weerkaatsen UV stralen. Het voordeel van minerale filters is dat ze langer actief blijven. 

Minerale filters blijven dus veel langer werkzaam. Soms wel tot een dag, terwijl producten met chemische filters iedere twee uur opnieuw aangebracht dienen te worden. Een chemische filter is veel sneller uitgewerkt en geeft kans op huidirritaties en allergische reacties. 

Tijdens mijn zoektocht naar ingrediënten toen ik mijn productlijn ‘Nalany’ ontwikkelde heb ik veel geleerd, getest en onderzocht. Ik heb de belangrijkste te vermijden chemische zonnefilters voor jullie op een rijtje gezet.

Het zijn moeilijke namen die je op de verpakking bij de ingrediënten terug zult vinden. Veel stoffen hebben dezelfde naam. Dit maakt het extra moeilijk om het goede van het slechte te onderscheiden. Maar als je onderstaande benamingen controleert ben je echt al een heel eind.

Vermijd de volgende chemische zonnefilters in (zonnebrand)crèmes en check deze namen bij de ingrediëntenvermelding op de verpakking:

2-phenyl-5-benzimidazole sulfonic acid: dit is een in water oplosbare zonnefilter (UVB) en kan contactallergie veroorzaken

Benzophenone-3 of oxybenzone (10% ervan dringt diep in je huid door en kan de hormonale balans ontregelen), geeft allergieën, hormonale storingen en cel schade

Indien oxybenzone wordt blootgesteld aan zonlicht vormt het vrije radicalen. Dit zijn agressieve, instabiele zuurstofmoleculen die de lichaamscellen kunnen beschadigen, zorgen voor een snellere veroudering en het risico op kanker verhogen. Ook wordt oxybenzone in verband gebracht met zonneallergie. Het is een chemische stof die UV stralen (UVA en UVB) wegfiltert

Benzophenylsalicylaat: toegepast als zonnefilter en in plastic als UV beschermer

PABA/Para Amino Benzoic Acid/Aminobenzoëzuur: is berucht als veroorzaker van eczeem. Dit is een zonnefilter (UVB) en wordt toegepast in zonneproducten. Kan in combinatie met zonlicht een allergie veroorzaken

Butylmethoxydibenzoylmethaan/Avobenzon/Parsol 1789: is hormoonontregelend. Wordt toegepast in zonnebrandcrèmes. Is binnen een uur trouwens niet meer beschermend, omdat het door invloed van de zon in de huid wordt afgebroken. Het is een UVA zonnefilter. Deze stof kan een zonneallergie geven

Isobutyl-para-aminobenzoaat: wordt toegepast als UVB zonnefilter in zonneproducten. Kan leiden tot een zonneallergie

Isopropyldibenzoylmethaan: dit is een UVA zonnefilter die een overgevoeligheid voor zon kan veroorzaken

4-Methylbenzylidene camphor/Methylbenzylideen kamfer(4-MBC): dit is een in vet oplosbare UVB zonnefilter. Kan contactallergie en zonneallergie geven en de hormoonhuishouding ontregelen.

Octyldimethyl-PABA/eEscalol 507/Padimaat/Octyl-dimethyl-para-amino-benzoic-acid:
hormoonontregelend. Het is een UVB zonnefilter.

Octylmethoxycinnamaat/Octinoxaat/OMC: chemische stof die UV stralen weg filtert. Deze stof is zelfs aangetroffen in moedermelk. Hormoonontregelaar en allergeen.

Pffff. dit was een hele mond vol. Het vermijden van deze stoffen zal je schoonheid en gezondheid ten goede komen. In het begin zijn de benamingen nog abracadabra. Maar al snel ga je termen op de etiketten herkennen. Veel succes.

De 'I am sunny' van Nalany bevat 100% veilige ingrediënten
Je hoeft je dan niet bezig te houden met bovengenoemde chemische zonnefilters

Groetjes,

Ivonne