We kunnen in deze periode rondom het coronavirus wel wat extra weerstand gebruiken. Een van de ingrediënten die in deze behoefte voorziet is vitamine C.

Vitamine C is een goede antioxidant 
Vitamine C is een in water oplosbare antioxidant die een celbeschermende werking heeft. Het versterkt de wandjes van de kleine bloedvaatjes in de huid. Dit is goed bij couperose. Maar vitamine C doet nog veel meer.

Vitamine C helpt bij allergische huidreacties en huidontstekingen 
Vitamine C werkt goed bij allergische huidreacties en ontstekingen, doordat vitamine C een remmende werking heeft op histamine. Histamine is een stof die in het lichaam betrokken is bij diverse processen in het maag-darmkanaal, in het centrale zenuwstelsel en in het afweersysteem. Het immuunsysteem is altijd betrokken bij een allergische reactie.

Daarnaast stimuleert vitamine C de vorming van witte bloedcellen (leukocyten) en interferon. Leukocyten zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het menselijk afweersysteem en bij allergische reacties. Interferon beschermt het lichaam tegen virussen. Daarnaast is vitamine C wondgenezend en activeert het de aanmaak van collageen. Hierdoor werkt vitamine C gunstig op het afweersysteem.
 
Vitamine C is goed als voedingssupplement 
Vitamine C is ook goed als voedingssupplement. De mens kan namelijk zelf geen vitamine C uit glucose maken. Dieren kunnen dat trouwens wel. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot kleine verheven bultjes (keratosis pilaris), onderhuidse bloedingen en een slechte wondgenezing.
Een tekort aan vitamine C kan leiden tot kleine verheven papeltjes, 
ook genoemd keratosis pilaris 
 
Vitamine C toegepast op de huid helpt bij pigmentvlekken 
Toepassing van vitamine C op de huid kan pigmentvlekken vervagen. Dit komt doordat vitamine C het enzym tyrosinase inactiveert.
Vitamine C in voldoende hoge dosering kan pigmentvlekken vervagen
Een aanvullende behandeling in de praktijk is aan te raden

Vitamine C werkt alleen in voldoende hoge concentraties 
Een product met vitamine C is alleen werkzaam als er minimaal 4% vitamine C in een product verwerkt is. Kijk altijd bij de ingrediënten op de verpakking waar deze vermeld wordt. Bovenaan is goed, onderaan is een te lage dosering en dan is de werking nagenoeg nihil.
 
Vermijd producten met vitamine C in potjes 

Vitamine C is heel instabiel. Dit wil zeggen dat deze vitamine heel snel gemakkelijk uiteen valt door oxidatie en blootstelling aan licht en hoge temperaturen. Vitamine C in potjes is daarom slecht houdbaar. Koop dus geen huidverzorgingsproducten met vitamine C in potjes. Kort na opening verliest de vitamine C al zijn werking. Neem dus altijd producten verpakt in pompjes of nog beter in luchtdichte verpakkingen (airless).

Stabiele vormen van vitamine C
Onderstaande vitamine C vormen geven je huid een echte vitamine C boost:
Ascorbic acid is goed als voedingssupplement en toegepast op de huid heeft het een antioxidant werking.
Ascorbyl glucoside is een goede stabiele vorm van vitamine C gecombineerd met glucose. Het is een antioxidant.
Ascorbyl palmitate is een stabiele vorm van vitamine C en is een goede antioxidant.
Ester-C heeft als hoofdbestanddeel calcium ascorbate. Doordat de vitamine C is gebonden aan calcium is deze veel minder zuur en wordt beter opgenomen. Calcium ascorbate is een stabiele vorm van vitamine C.
L-ascorbic acid is een goede vitamine C soort met antioxidant werking.
Magnesium ascorbyl palmitate is een vorm van vitamine C en is een antioxidant.
Sodium ascorbate is een redelijk stabiele vorm van vitamine C.
Sodium ascorbyl phosphate is een zeer stabiele vorm van vitamine C. Het wordt opgeslagen in de huid en indien nodig omgezet in een goed opneembare vorm. Het is een huid-identiek ingrediënt en een goede antioxidant.  Mijn favoriet.

De skinbooster 'I am active' van Nalany bevat veel vitamine C in een stabiele vorm 
Naast vitamine C bevat dit product nog veel andere werkstoffen

Geniet lekker van je huidverzorging en verwen je huid eens extra. Naast een betere weerstand zal ze ook meer gaan stralen. En dat is toch wat we graag willen?

Heel veel groetjes,
Ivonne