De positieve effecten van zon
Wat is het toch heerlijk als de zon schijnt. Echt genieten. Aan het strand, in de tuin of als je gewoon maar in de zon fiets of wandelt. Ik vind het heerlijk om lekker in de tuin bezig te zijn.


Mensen hebben zonlicht nodig. Voor een goed gevoel, energie en voor de aanmaak van vitamine D.
Zonlicht en leven gaan samen. Zonder zonlicht is namelijk geen leven mogelijk. Maar zonlicht is helaas ook verantwoordelijk voor het verouderen van onze huid. Er kunnen rimpels en pigmentvlekken ontstaan. Maar hoe komt dat nu eigenlijk?

Huidveroudering door zon
Zonlicht tast het DNA in de huidcellen aan. Zonlicht geeft namelijk vorming van vrije radicalen en droogt de huid uit.

Naarmate de huid ouder wordt vermindert de activiteit van de huidcellen, waardoor de huidvernieuwing vanuit de basaalcellenlaag vertraagt. De basaalcellenlaag is het onderste laagje van de opperhuid, waaruit de huid zich iedere maand vernieuwt. Bij een jonge huid vernieuwt de opperhuid zich in 28 dagen. Naarmate de huid ouder wordt duurt dit vernieuwingsproces langer.

De talgklieren scheiden ook minder talg uit en de aanmaak van collageen en elastine neemt af. De huid wordt vochtarmer en voelt sneller droog en trekkerig aan. Tenslotte ontstaan er rimpels, huidverslapping, pigmentvlekken en andere huidoneffenheden.

UV-stralen
De zon geeft UVA, UVB en UVC stralen. De UVC stralen bereiken de aarde niet. De UVA en UVB stralen wel en deze stralen zijn schadelijk voor de huid.

UVA stralen dringen dieper door in de huid dan UVB stralen. UVA stralen dringen door tot de collagene en elastische vezels in de lederhuid. UVB stralen blijven in de opperhuid.

De UVA stralen zijn verantwoordelijk voor de huidveroudering en de UVB stralen voor huidverbranding.

UVA stralen gaan ook door glas heen. UVB stralen niet. Dus ook achter glas kan de huid door zonlicht verouderen.


Gebruik altijd zonneproducten en after-sun producten op waterbasis en bescherm vooral kinderen tegen de zon. Blootstelling aan de zon in de kindertijd vergroot de kans op huidkanker op volwassen leeftijd. De huid van kinderen is bijzonder gevoelig voor zonlicht.

De zonnebank
Een zonnebank straalt voornamelijk UVA stralen uit en minder UVB stralen. UVA stralen dringen dieper in de huid door dan UVB stralen, en kunnen dus behoorlijk veel schade aan de huid geven. De blootstelling aan UV licht van een zonnebank verhoogt de kans op huidkanker. Veilig zonnen onder de zonnebank is helaas niet mogelijk.

Verbranden verhoogt het risico op huidkanker en zonneproducten met chemische zonnefilters doen de huid sneller verouderen.

Groetjes,

Ivonne