De Hibiscusbloem 

Wat zijn de exotische hibiscusbloemen toch prachtig om te zien. Met hun trompetvorm laten ze hun schoonheid naar de omgeving stralen.

Naast dat het stralende bloemen zijn, bieden ze vele voordelen voor de huid.

 De hibiscus, een stralende bloem met vele huidverzorgende eigenschappen 
 
Tijdens mijn ingrediëntenonderzoek stuitte ik op de hibiscusbloem. Ik was erg verrast toen ik me in de huidverjongende werking van hibiscus ging verdiepen. Het is een waar verjongingsbommetje voor de huid. Dit komt door de aanwezigheid van de vele voedingsstoffen in de bloem.

Hibiscusextract lift de huid en maakt de huid elastischer 
 
Hibiscusextract verhoogt de elasticiteit van de huid en zorgt voor een jeugdigere uitstraling en huidverjongend effect. Dit huidverjongende effect ontstaat doordat hibiscus het vermogen heeft om de activiteit van het enzym elastase in de huid te remmen. Dit enzym breekt het belangrijke elastine van de huid af. Door de afbraak van elastine tegen te gaan, wordt de huid bij consequent gebruik gelift.

Hibiscusextract vermindert pigmentvlekken 
 
Een van de zichtbare tekenen van huidveroudering is het ontstaan van pigmentvlekken. Deze kunnen ontstaan door overmatige UV-stralen, maar kunnen ook erfelijk zijn en zelfs door verkeerd cosmeticagebruik of door medicijnen optreden.

Het blekend effect op pigmentvlekken ontstaat door de licht exfoliërende werking van de organische zuren in de hibiscus zoals citroenzuur en appelzuur. Hierdoor verbeteren de celvernieuwing en huidvernieuwing, wat resulteert in een gelijkmatigere teint.
 
Hibiscusextract is rijk aan antioxidanten
 
Hibiscus is rijk aan anthocyanocides. Dankzij deze antioxidanten hebben hibiscusbloemen zo’n mooie kleur.  
 
Het extract van de hIbiscus is knalroze. Hierdoor zijn de nieuwe producten roze van kleur 

Deze antioxidanten helpen de huid bij het bestrijden van huidbeschadigende vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen ontstaan door vervuilende stoffen uit het milieu, ultraviolette straling, stress, ziekte, enzovoort.

Daarnaast verfijnen deze antioxidanten de poriën, waardoor de huidstructuur verfijnt.
Deze antioxidanten hebben ook een ontstekingsremmend effect en kalmeren een ontstoken huid.

Door de hibiscus is de crème roze van kleur. Hier net vers bereidt. 
 
Hibiscusextract zuivert de huid
 
Het bloemenextract van hibiscus is rijk aan milde AHA zuren. Dit staat voor Alpha Hydroxy Acids. De AHA zuren die voorkomen in hibiscus zijn citric acid, maleic acid, tartaric acid en hibiscus acid.

Deze milde AHA zuren hebben een licht exfoliërend (peelend) effect op de huid. Dode huidcellen worden verwijderd, de huid wordt zuiverder en kan zich makkelijker vernieuwen. 

De organische zuren van hibiscus brengen de huid weer in balans, dit in tegenstelling tot de veel toegepaste chemische zuren in cosmetica.

Tevens bevat hibiscus natuurlijke saponinen. Dit zijn stoffen die de huid op een natuurlijke manier reinigen.

Hibiscusextract is intensief hydraterend
 
Hibiscus heeft van nature een hoog mucilage-gehalte. Dit is een slijmachtige substantie die wordt geproduceerd door planten en die helpt bij de opslag van water en voedsel. De natuurlijke mucilage in hibiscus maakt dit een fantastische natuurlijke huidbevochtiger die zelfs zacht is voor de gevoelige huid. Een goed gehydrateerde huid is een sleutel tot het behoud van een jeugdige huid. Hibiscus is dus ook ideaal voor een vochtarme en droge huid.

Hibiscus is ook heel gezond als thee 
 
Hibiscusextract kan huidkanker voorkomen 

Studies hebben aangetoond dat het gentisinezuurgehalte in hibiscus tumorvorming kan voorkomen door de antioxidant en huidherstellende werking. Hibiscus is dus ook preventief voor het ontstaan van huidkanker.
 
Hibiscusextract is wondgenezend

Diverse onderzoeken toonden aan dat extract van hibiscus genezend werkt op wonden.
 
Hibiscusextract bestrijdt het herpesvirus en andere infecties
 
In China wordt de hibiscusbloem vaak toegepast in de behandeling van herpes zoster (gordelroos). Daarnaast heeft hibiscus een antibacteriële werking en mag het rechtstreeks op wonden toegepast worden.

De exotische hibiscus wordt in China veel toegepast 
 
Wetenschappelijk onderzoek:

Volgens Mintel Global New Products Database (GNPD) Cosmetic Research werkt het extract van hibiscus als antioxidant, exfoliant en als hydratant. Het is huidverjongend en geschikt voor alle huidtypes.

Heel veel groetjes,

Ivonne van de Kerkhof