Hooikoorts, wat is dat eigenlijk?
Wat is het heerlijk om weer te kunnen gaan genieten van de langere avonden en meer zonneschijn. Voor veel mensen ontstaat er echter in deze tijd een probleem. Hooikoorts.

Hooikoorts is een allergie die wordt veroorzaakt door pollen. Mensen krijgen last van een loopneus en/of branderige jeukende ogen. Minder bekend is het feit dat mensen met hooikoorts ook huidklachten kunnen krijgen zoals rode vlekken en bultjes die jeuken. Mensen kunnen ook last krijgen van een opgezwollen mond of gezicht en irritaties van het gehemelte.

Ook eczeem en netelroos kunnen verergeren. Dit komt door de stijging van het histaminegehalte in het lichaam. Histamine is een stof die een sleutelrol speelt in ons immuunsysteem. Op het moment dat vreemde stoffen ons lichaam binnendringen, gaan antilichamen histamine afgeven. Histamine veroorzaakt ontstekingen en allergische reacties. Mensen die last hebben van hooikoorts, kunnen weken achtereen een te hoog histaminegehalte hebben.

Wat kun je er aan doen?
Naast de antihistaminica die door een arts worden voorgeschreven of vrij verkrijgbaar zijn, zijn er ook natuurlijke alternatieven met een antihistamine werking:

Quercetin
Zelf heb ik in het verleden veel baat gehad bij quercetin, vitamine C en brandnetelextract. Dit zijn natuurlijke stoffen die een antihistamine werking hebben.

Quercetine is een uit planten afkomstig flavonoïd. Het is een natuurlijke kleurstof die ook voorkomt in groene thee, appels, paprika’s, kappertjes, broccoli, boerenkool, bloemkool, bessen, frambozen, druiven, sperziebonen, tomaat en knoflook. Het is het van nature aanwezige pigment dat fruit en groenten hun kleur geeft. Quercetine gaat echter deels verloren bij het koken. Daarom is het goed om dit als voedingssupplement te gebruiken in een dosis van tweemaal daags 500 mg.

Brandnetel

Brandnetel is een plant die bij direct contact een branderig gevoel op de huid veroorzaakt. Als thee en als voedingssupplement heeft het echter een fantastische antihistamine werking. Het beste wordt brandnetel opgenomen in vloeibare vorm. Er zijn veel merken die brandnetelextract verkopen.

Vitamine C

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine die van nature een antihistamine werking heeft. De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten, bessen en bladgroenten.

Heb jij last van jeuk en huidirritaties?
Voelt je huid jeukerig aan, probeer dan eens de Nalany bodymilk ‘I am unique’.

Deze hydraterende bodymilk bevat groene thee extract, panthenol en aloë vera. Allemaal ingrediënten die helpen om jeuk te verminderen, de huid te hydrateren, te verkoelen en te beschermen. Zet deze bodymilk in de koelkast, zodat deze extra verkoelend werkt op de huid. Deze bodymilk is ook ideaal als after sun en bij insectenbeten.

Acupunctuur
Als je pillen en drankjes het liefst helemaal wilt vermijden, dan zou je wellicht baat kunnen hebben bij acupunctuur. Acupunctuur uitgevoerd door een goede acupuncturist, kan het histamine gehalte in het lichaam verlagen. Deze behandelingen moet je echter wel blijven doen. Als je stopt met de behandeling kunnen de klachten terugkomen. Dit kun je met een goede therapeut overleggen.

Geniet lekker van het mooie weer, de natuur en de zomer. Het is echt de moeite waard om genoemde supplementen te proberen. Mij hebben ze geweldig geholpen en veel van mijn patiënten hebben hierbij baat gehad.

Lees hier meer over de Nalany bodymilk:
Heel veel zonnige groetjes,

Ivonne Fuhren- van de Kerkhof