Prachtige bloemen 

Wat zijn bloemen prachtige wondertjes in de natuur. Iedere bloem is zo uniek met eigen vorm, geur en kleur. Ik vind het heerlijk om ze te onderzoeken en ermee te werken èn natuurlijk om ze te fotograferen.


Geurstoffen (aromachemicaliën) in bloemen 

In dit artikel ga ik dieper in op de aromachemicaliën in rozen, geraniums en in lavendel.
Ik onderzocht er behoorlijk wat en ik heb een selectie gemaakt van de belangrijkste geurstoffen in deze bloemen.


Geraniol, het hoofdbestanddeel in rozen 


Geraniol is het hoofdbestanddeel in rozen en in mindere mate in geraniums. Deze geur ruikt ook echt naar rozen.

Deze geurstof wordt veel toegepast in cosmetica, parfums, insectenwerende middelen en in zeep. Helaas veroorzaakt deze stof bij veel mensen een allergische huidreactie. Tevens kan deze stof de huid gevoelig maken voor licht.

Linalool in geranium en lavendel 


De geur van linalool ruikt naar rozenhout, andere bloemen en doet ook denken aan kruiden. Deze geurstof wordt heel veel gebruikt. Hoewel de stof allergische reacties kan geven, is de kans maar heel klein.

 Citronellol 

Citronellol ruikt naar rozen en geraniums. Deze stof komt heel veel voor in de natuur. Het is een behoorlijk agressieve geurstof die kan leiden tot een allergische reactie.

Farnesol/Dodecatrienol 

Dit is een geurstof die tevens werkt als deodorant en vaak wordt verkregen uit rozen.
Het is een antibacteriële stof en wordt ook toegepast in antirimpel producten, omdat het de elasticiteit van de huid verbetert. Farnesol dringt diep door in de huid en reguleert de talgklierfunctie. Kan echter een allergie veroorzaken. Perubalsem is een groepsverwante stof. Perubalsem geeft ook vaak allergische reacties.

Citral of Limonal 

Dit is een behoorlijk agressieve geurstof die veel voorkomt in geraniums en die huidirritaties kan veroorzaken.

Citral bevat ionon. Ionon is een geurstof die ruikt naar viooltjes en gewonnen wordt uit citral. Dit is een allergeen.                
               
Nerol/Citral B Deze geur komt veel voor in lavendel en rozen. De geur van nerol ruikt naar rozen, andere bloemen en naar citrusfruit. Ook deze stof kan leiden tot allergische huidreacties.

Benzylbenzoate, geurstof ook toegepast in de geneeskunde 

Een rozenblaadje onder de microscoop 
 
Benzylbenzoate komt van nature voor in rozen en wordt toegepast in parfums, in injecties en voor de behandeling van schurft. Deze stof geeft echter vrij snel aanleiding tot huidirritaties en allergische reacties.

Phenylethylalcohol 
 
Deze geurstof ruikt naar rozen en wordt toegepast in parfums, maar ook als conserveringsmiddel in cosmetica. Dit is een vrij milde geurstof die zelden leidt tot huidproblemen.

 
Het is bijzonder welke stoffen allemaal uit bloemen gehaald kunnen worden en de veelheid aan producten waarin ze verwerkt worden. Het is een hele wereld van moleculen en bijzonder interessant.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden en genoten hebben van dit artikel.

Groetjes,

Yvonne