Mijn laboratorium ruikt helemaal naar verse sinaasappelbloesems als ik met de essentiële olie van neroli en sinaasappel heb gewerkt. Ik kan daar zo van genieten. 
Heerlijk geurende en prachtige oranjebloesem
Van deze bloemen is de essentiële olie van Neroli afkomstig 

De essentiële olie van Neroli is afkomstig van de bloesems van de bittere sinaasappelboom (Citrus auranthium var. Amara). De geur is heerlijk bloemig, zoet en een beetje kruidig.

Oranjebloesems staan symbool voor geluk, enthousiame, zuiverheid en lieflijkheid. De verse bloemetjes ruiken heerlijk. Ik houd er dan ook heel erg van om deze in mijn eigen serre te kweken.

Uit de sinaasappelschil van de zoete sinaasappel (Citrus sinensis var. Dulcis) wordt de sinaasappelolie gewonnen.

Beide oliën werken heel positief op het gemoed. Ze verminderen stress, angst en verbeteren de stemming.

Wist je dat je zelf sinaasappelolie kunt maken? Ik geef je hier het recept:

Je hebt hiervoor alleen maar 500 ml zonnebloemolie en drie sinaasappels voor nodig. Beide verkrijgbaar in de supermarkt. Zonnebloemolie is neutraal van geur en daarom ideaal.

Een veld vol met zonnebloemen dat ik een aantal jaren geleden fotografeerde in Toscane in Italië

Schil de sinaasappels zo dun mogelijk met zo weinig mogelijk wit. Dan heb je het meeste profijt van de geurstoffen limoneen en linalool. Snijd de schillen in kleine stukjes. Verwarm dan de 500 ml zonnebloemolie 15 minuten met de schillen van de drie sinaasappels. Verwarm op medium hitte totdat de olie begint te borrelen. Zet de warmstand dan terug. Zorg ervoor dat de olie niet gaat roken, dan wordt deze te heet. Zorg dus dat de olie niet aanbrandt.

Haal dan de pan van het vuur en zet dit mengsel 2 uur weg met het deksel op de pan. Zeef daarna de olie en laat deze verder afkoelen. Gooi de schillen weg en schenk de olie in een goed afsluitbare glazen fles. Bewaar deze op een koele en donkere plaats.


Met deze olie kun je een aangename en rustgevende atmosfeer in huis creëeren. Daarnaast werkt deze olie ontsmettend op de omgevingslucht. Is super handig in tijden van verkoudheid en voor mensen die last hebben van bronchitis en zelfs bij corona.

Deze olie heeft een frisse, zoetige en fruitige geur. Deze olie is mild en zelfs geschikt voor kinderen. Een heerlijke olie voor op de babykamer.

Gebruik deze olie in een aromalampje of aromaverstuiver. In combinatie met lavendel ideaal om rusteloze kinderen te kalmeren en om beter in te kunnen slapen.

Hoewel deze olie probleemloos op de huid gebruikt kan worden, dien je wel voorzichtig te zijn met zonlicht. Sinaasappelolie bevat namelijk coumarines die de huid gevoeliger kunnen maken voor zonlicht. Gebruik hem daarom alleen plaatselijk op kloofjes of droge plekjes en breng hem niet aan als je in de zon komt.

Geniet van de bereidingswijze en laat je verassen door de heerlijke geur.

Heel veel groetjes en tot volgende keer,

Ivonne