Eczeem is vaak het gevolg van een allergie voor bepaalde stoffen 
Het is een ontsteking van de huid die veroorzaakt kan worden door tal van factoren.
Eczeem is niet besmettelijk. De huid jeukt, is rood, vochtig of juist droog, met korstjes en schilfertjes. Het huidoppervlak is grover van structuur.


Eczeem is vaak het gevolg van een allergie en bij een allergie is het immuunsysteem betrokken. Een allergie is een blijvende overgevoeligheid voor een bepaalde stof. Eénmalig contact met een bepaalde stof zal opnieuw tot een allergische huidreactie kunnen komen. Daarom is het zo goed om deze stoffen te vermijden. Maar ja, dan moet je wel weten om welke stoffen het gaat.

Ik ging op onderzoek uit naar de stoffen die een allergische reactie kunnen geven

Cosmetica 


Bij een allergie voor cosmetica ontstaat de huiduitslag meestal in het gelaat (oogleden en
lippen)
, daarna aan de armen, handen, hals en in de oksels. Vooral de oogleden staan hierom bekend. Dit komt omdat de huid van de oogleden dunner en gevoeliger is en makkelijk bepaalde stoffen doorlaat. Er ontstaan dan veelal schilfering, een lichte zwelling, bultjes, roodheid en jeuk.


Vaak komt dit door oogmake-up, gezichtsproducten, hand- , nagel- en/of haarproducten. Vooral ook door chemische UV-filters. Ook bij mannen.

Formaldehyde, methyl(chloor)-isothiazolinone, quaternium-15 (een conserveermiddel in cosmetica, lijmen, verven en koelbewaarstoffen), imidazolidinylureum,
fenoxyethanol en andere bestanddelen van cosmetica kunnen leiden tot allergisch eczeem.
Door deze stoffen te vermijden kan de huid al veel verbeteren. 

Een eenmaal opgebouwde allergie voor een bepaalde stof blijft echter bestaan. Het is moeilijk om precies te achterhalen om welke stof of stoffen het gaat, omdat vele stoffen naast toepassing in cosmetica ook verwerkt worden in stoffen die gebruikt worden in de beroepsomgeving of in geneesmiddelen. Bovendien kunnen er ingewikkelde kruisreacties optreden. Ben je dus eenmaal allergisch voor een bepaalde stof, dan moet je deze voor altijd vermijden.

Voedsel allergie

Een allergie voor voeding zien we vaak bij atopisch eczeem. Voeding zoals melk en andere zuivelproducten, eieren, (rauwe) vis, schaal- en schelpdieren, tomaten, noten, knoflook, uien, gist, additieven en sojaproducten kunnen leiden tot allergisch eczeem en de aandoening verergeren. 

Een atopie is een erfelijke aanleg voor eczeem. Vaak gaat dit samen met allergische neusverkoudheid, hooikoorts en astma. Bij astma spelen allergieën vaak een rol en het vrijkomen van histamine

Een typisch kenmerk van atopisch eczeem is jeuk

Bij kinderen doet atopisch eczeem zich voor in het gelaat in de vorm van dauwworm. De omgeving rond de mond en de neus zijn dan echter niet aangetast. De huid van het kind is nattig, rood en vertoont korsten.

Bij volwassenen doen de eczeemplekken zich vooral voor op de ellebogen, in de knieholten, de polsen, op de romp en op de zijkant van de hals. Bij deze vorm van eczeem is sprake van IgE antistoffen. De huid is droog, grauw en rood met een grove structuur. Er ontstaan schilfertjes en krabwondjes. 

Haarverfproducten 
Een allergie voor haarverfproducten (ook henna), uit zich vaak in acuut nat eczeem met blaasjes. Een dergelijke allergische reactie treedt vaak snel na contact met een bepaalde stof op. De huiduitslag kan al na enkele minuten optreden.
Ook andere stoffen in haarkleurmiddelen kunnen leiden tot allergische reacties.

Parafenyleendiamine is een basische koolteerkleurstof in kappersproducten die een allergie kan veroorzaken

Ik ging voor jullie op zoek naar Parafenyleendiamine vrije producten 
en kwam bij de producten van Logona uit 

Fenylsalicylaat in beschermende lippenstaafjes 

Helaas krijgen veel mensen huiduitslag van dergelijke lipproducten 

De lipcare van Nalany is volledig huidvriendelijk en veilig 

Nagellak 
Een allergie voor nagellakproducten zoals formaldehyde uit zich vaak in de vorm van een strooiallergie. Dit komt doordat men met de handen ook andere delen van de huid aanraakt.
Zo kan een allergie voor nagellak zich uiten aan handen, vingers, oogleden, in en achter de oren, in de nek, hals en zelfs rond de geslachtsdelen. Vaak zie je dan huiduitslag in de vorm van strepen.

Ik ging voor jullie op zoek naar formaldehydevrije nagellak
De nagellak van Benecos bevat geen formaldehyde 

Nylon panty’s

Zelfs panties kunnen leiden tot eczeem 

Nikkel 
Nikkel komt voor in metalen, huishoudartikelen, goedkope sierraden, gereedschappen, medische instrumenten en in kleurstoffen, hoewel nikkel steeds meer verboden wordt.

Bij een allergie voor nikkel doet de huideruptie zich niet alleen voor op de plek waar contact is met het allergeen, maar kan zij zich verspreiden over het hele lichaam.
Met een magneet kun je testen of iets nikkel bevat. Nikkel is namelijk magnetisch. Als een magneet niet aan het voorwerp blijft plakken, bevat het geen nikkel.. 


Colofonium 


Dit is een natuurlijk product dat uit coniferen gewonnen wordt en vooral bestaat uit abiëtinezuur. Colofonium wordt toegepast in onder andere kleefpleisters, rubber, papierwaren, kunststoffen, middelen om meubelen mee te polijsten en in cosmetica. Colofonium kan een kruisallergie geven met parfum.

Medicijnen 


Medicijnen zoals orale geneesmiddelen en lokaal toegepaste geneesmiddelen waaronder benzocaïne, clioquinol, ethyleendiamine en neomycine (lokaal antibioticum) kunnen leiden tot allergisch eczeem. Zo kunnen allergische huidreacties zelfs veroorzaakt worden door de voorgeschreven medicamenten. Ook corticosteroïden en antihistaminica kunnen zelfs leiden tot eczeem. Ook tot de farmaceutische preparaten behorende tolubalsem en benzoë kunnen leiden tot allergische huidreacties.

Kobalt chloride


Ook genoemd 6H20 en komt voor in metaal, zout, verf, glas, veevoeder en vitamine B12. Kobalt is als metaal en als zout een allergeen. Een allergeen is een stof die een allergie uitlokt. Kobalt komt voor als onzuiverheid in nikkelen voorwerpen of in combinatie met
chroomverbindingen. Chroom in nat cement kan ook allergische reacties geven.

Planten

Psoralenen zijn plantaardige stoffen die in combinatie met onder andere zonlicht huidontstekingen en huiduitslag kunnen veroorzaken.

Parabenen (in cosmetica en voedingswaren)
De parabenen wil ik hier even apart melden. Naast allergische reacties kunnen deze leiden tot gezondheidsproblemen.


Rubber


Ook rubberchemicaliën zoals vulkaniseerstoffen en antioxidantia (pyrobisulfiet, gallaten en sorbinezuur) kunnen leiden tot allergisch eczeem.

Indien de oorzaak van het eczeem is gelegen in rubber, is de oorzaak vaak gelegen in de toegevoegde stoffen tijdens het fabricageproces zoals de vulkanisatieversnellers, vulstoffen, weekmakers, antioxidantia en de kleurstoffen.

Daarom kunnen rubberen voorwerpen zoals handschoenen, kousen, bedonderleggers, condooms en dergelijke ook leiden tot allergische reacties. Rubberadditieven kunnen ook teruggevonden worden in plasticsoorten, antimicrobiële middelen, pesticiden en geneesmiddelen die tot de thiuramgroep behoren.

Pesticiden

Ook pesticiden kunnen leiden tot allergisch eczeem 

Chloorwater
En zelfs zwemmen in chloorwater kan eczeem geven 

Epoxyhars


 Epoxyhars in verf, vernis, lijm, plastic en elektrische kabels kan ook leiden tot eczeem 

Wolvetalcoholen 

Wolvetalcoholen zoals lanoline, eucerine en amercholen kunnen ook leiden tot eczeem 

Teerproducten
Het werken met teer kan leiden tot eczeem 

Koolwaterstoffen 

Koolwaterstoffen zoals benzine, petroleum, zoutzuur, natronloog en
methyleenalcohol kunnen leiden tot eczeem. Deze vorm van eczeem komt het meest voor aan handen en vingers en na verloop kunnen er kloven ontstaan.

 Bleekwater 

Kaliumbichromaat in bleekwater kan leiden tot eczeem

Parfums en cosmetica
Een allergie voor parfums of cosmetica komt veel voor 

Schuimvormers 
Schuimvormers in reinigingsproducten en in bad- en doucheproducten 
kunnen allergische reacties geven 

Overige stoffen 
AZO-kleurstoffen in textiel, chemische zonnefilters, tandartsmateriaal, desinfecterende middelen, triclosan, kleurstoffen, huisstofmijt, schimmels, pollen, stuifmeel en dieren kunnen tevens leiden tot allergische reacties.

Verder kunnen glycerylmonothioglycolaten in permanentvloeistoffen en ammonium in haarbleekmiddelen ook leiden tot allergische huidreacties.

Pffffff, dit was een hele lijst hè? En het zal hierdoor duidelijk zijn hoe complex eczeem is.
En waarom het zo moeilijk te behandelen is. Daarom is de eerste stap voor een succesvolle behandeling bij eczeem weten waar je allergisch voor bent, zodat je deze stoffen kunt vermijden. 

Ik hoop dat ik jullie met dit artikel wat heb kunnen helpen in de strijd tegen eczeem.
Ik weet hoe het voelt, want ik heb het ook gehad. Heb je vragen stel ze me gerust.

Groetjes,

Ivonne