Natuurlijke zonnefilters heb je in de vorm van de mineralen titaniumdioxide en zinkoxide. Maar ook vitamine E heeft een beschermende werking tegen zon.

Wist je dat vitamine E een goede zonnebescherming is?
Cosmeticaproducten waarin vitamine E is verwerkt (zonder andere UV-filters), hebben een beschermingsfactor 4 en geven 75% vermindering van UV straling op de huid. Dit geldt echter alleen voor de natuurlijke vitamine E variant (d-alfa-tocopherol-acetate). Deze vitamine E soort verwerk ik in mijn Nalany producten.

Vitamine E heeft tevens een antioxidant werking. Overdag beschermt deze tegen zon en in de nacht herstelt deze de huid. Vitamine E zorgt ervoor dat vrije radicalen geen schade aan de huidcellen kunnen verrichten.

Een foundation zou ook deze vorm van vitamine E in zich moeten hebben, om de huid optimaal te beschermen. En laat ik nu net zo’n foundation aan het ontwikkelen zijn.

Als voedingssupplement zou OPC gebruikt kunnen worden om de huid van binnenuit te beschermen tegen zonneschade. OPC versterkt tevens het bindweefsel en vangt vrije radicalen.

Ook jojoba olie heeft een natuurlijke UV bescherming van factor 4.

Titaniumdioxide is een wit pigment. Het geeft een product een mooie witte kleur. Het beschermt tegen UVB en deels ook tegen UVA stralen. Maar omdat het een wit pigment is laat het een witte waas achter op de huid. Daardoor is de nanotechnologie ontstaan. De deeltjes worden dan verknipt in zeer kleine deeltjes, waardoor er geen wit waasje meer op de huid ontstaat bij gebruik.

Helaas heeft deze nanotechnologie nogal wat negatieve kanten. De kleine deeltjes zouden schade kunnen richten aan lichaamscellen, indien ze in het lichaam dringen of ingeademd worden. Daarom heb ik niet gekozen voor deze zonnefilter in mijn producten, en heb ik gekozen voor andere natuurlijke zonbeschermende ingrediënten zoals 100% natuurlijke vitamine E.

Net als titaniumdioxide is zinkoxide een mineraal pigment dat tevens bescherming biedt tegen UVA en UVB stralen. Het is iets makkelijker smeerbaar dan titaniumdioxide, maar laat ook een witte waas achter. Ook hier wordt de nanotechnologie toegepast om de deeltjes te verkleinen, waardoor het witte waasje niet meer ontstaat. Zinkoxide reflecteert UVA stralen beter dan titaniumdioxide.

Voor een gezonde huid zijn nanodeeltjes niet heel slecht. Wel voor een huid met wondjes en eczeem, omdat deze deeltjes daar veel makkelijker doorheen dringen. Bovendien kunnen deze deeltjes in poedervorm diep in de luchtwegen terechtkomen. Verwerkt in crèmes zijn ze veiliger dan in poeders in verband met het inademen van de kleine deeltjes.
Mijn sterke voorkeur gaat dus uit naar de natuurlijke vorm van vitamine E als zonnefilter. Deze werkt super en laat geen wittig waasje achter op de huid. Bovendien heeft vitamine E echt supergeweldige, huidherstellende en beschermende eigenschappen.

In mijn Nalany producten zitten uitsluitend natuurlijke zonnefilters. Kijk maar eens op www.nalany.nl

Een hogere beschermingsfactor dan 30 is eigenlijk niet nodig. De huid wordt met factor 30 al optimaal beschermd. Het nadeel van hogere beschermingsfactoren is het hogere gehalte aan vaak chemische UV filters en dus een grotere kans op huidreacties.

Wees niet zuinig met zonnebrandcrèmes maar pas ze royaal toe voor een optimale bescherming. Breng eerst je normale huidverzorgingsproducten aan en daarna indien gewenst een zonnecrème. Wow, wat is dat genieten.

Groetjes,

Yvonne