Een levenswerk 
Als kind had ik al een grote interesse in de huid en de geneeskracht van planten en bloemen. In mijn zandbak maakte ik al mengsels van plantjes en bloemen die ik in de tuin plukte. 
Ik heb nog een oude foto kunnen vinden 

Al van jongs af aan op zoek naar de juiste producten
Met mijn 15e jaar was ik al op zoek naar goede producten, omdat ik vaak zeer allergisch reageerde. Ik had last van eczeem, acne, pigmentvlekken, allergische huidreacties, oedeem en netelroos. De vele producten die ik uitprobeerde gaven echter geen resultaat. Dus daarom maakte ik op een gegeven moment mijn eigen ‘mengseltjes’.


De aankoop van een zogenaamd 'natuurlijk' parfum
Hoewel ik dus al veel bezig was met de inhoud van cosmetische producten begon het grote ingrediëntenavontuur na aankoop van een zogenaamd ‘natuurlijk’ parfum met de geur van het lelietje van dalen. Enkele uren nadat ik dit heerlijk ruikend parfum had opgedaan, ontstond weer een allergische reactie. Ik was zo teleurgesteld.

Omdat ik deze geur zo lekker vond, probeerde ik aan het natuurlijke extract van het lelietje van dalen te komen. Maar wat bleek. Dit geurextract is niet op natuurlijke basis te verkrijgen, maar wordt chemisch bereid. Dit vond ik erg teleurstellend, want ik had tenslotte een ‘natuurlijk’ product gekocht. De informatie op de verpakking was dus niet geheel juist.

Het ingrediëntenonderzoek
Naar aanleiding hiervan ging ik alle producten die ik had staan controleren op de ingrediënten. Mijn opleiding ‘biologische wetenschappen en farmacologie kwamen nu heel goed van pas. Ik kon mijn kennis van de chemie, microbiologie, dermatologie, milieukunde, productieprocessen en ingrediënten gaan inzetten. Dus ging ik aan de slag met allerlei testen.

Ik heb me daarbij helemaal op het onderzoeken van de ingrediënten gestort. Ik was heel gedreven, verbaasd en teleurgesteld door wat ik allemaal ontdekte. Producten bleken vol schadelijke ingrediënten en stoffen te zitten die kunnen leiden tot huidirritaties, huidproblemen, gezondheidsklachten, allergische reacties en ja, zelfs tot huidveroudering.
Dit was het begin van een onderzoek naar ingrediënten dat acht jaar zou gaan duren en nooit zal stoppen.


Op een gegeven moment had ik 232 pagina’s vol met aantekeningen over ingrediënten.
Ik besloot hierin een verdeling te maken in goede en slechte ingrediënten. Uiteindelijk bleven de beste en veilige ingrediënten over.

Experimenteren
Vervolgens ging ik experimenteren met de goede ingrediënten en begon ik met het bereiden van de eerste producten. Vele ingrediënten belandden in de prullenbak, doordat het ingrediënt vies rook, ging schiften, snel bedierf of bij mezelf leidde tot een huidreactie. Ieder ingrediënt heb ik getest op mijn eigen huid.


Het ontstaan van de eerste producten en resultaten
Ik ben actief op zoek gegaan naar leveranciers die mij ondersteunden in mijn onderzoek naar goede ingrediënten. Op mijn verzoek verstuurden ze mij tal van monstertjes en kleine hoeveelheden die ik kon testen en kon onderzoeken. Langzaam ontstonden de speciale formules van huidvriendelijke en natuurlijke stoffen. Alle producten die ik maakte testte ik op vrijwillige mensen in mijn praktijk, omgeving en op mezelf natuurlijk.

De verbazingwekkende resultaten verspreidden zich al snel onder vrienden en cliënten. Hierdoor werd mijn innerlijke drijfveer tot het vervaardigen van een eigen productlijn groter en groter. Iedere vrije minuut besteedde ik aan mijn onderzoek. Het formuleren van nieuwe samenstellingen, geurcomplexen en werkstofcombinaties en deze uittesten werd mijn passie en is dit nog steeds.

Uiteindelijk kwam ik tot ideale formules en waren de eerste recepten klaar. Daarna moest er nog veel gebeuren, maar dat vertel ik een andere keer.

Groetjes,

Ivonne