Creativiteit kan ons echt voldoening geven in het leven en ons veel gelukkiger maken. 

Door creatief bezig zijn gaat de innerlijke energie stromen en gaan we ons goed voelen. 
We verliezen de tijd en gaan op in het moment

Ik ben altijd heel creatief geweest en daarom leek het me leuk om in dit blog bericht iets meer over mezelf te vertellen en jullie daarna tips te geven om op zoek te gaan naar je eigen creativiteit.

Mijn eigen creativiteit
Al mijn hele leven lang ben ik creatief. Als kind heb ik veel gehaakt, gebreid, gepunnikt, geknoopt, geborduurd, poppen gemaakt en genaaid. Ook was ik toen al bezig met het zelf maken van cosmetica. Mijn ouders waren met een verbouwing bezig en dus lagen er veel rode stenen achter in de tuin. Ik vroeg aan mijn vader schuurpapier en ik ging de stenen schuren. Met het poeder dat daarvan af kwam maakte ik destijds rouge en lipstick. Ha, ha, zo grappig als ik daaraan terug denk. Daarna tekende ik gezichtjes op papier en deze ging ik opmaken. 

Al van kleins af aan was ik bezig met het maken van cosmetica 

Met mijn zelfgemaakte cosmetica spulletjes had ik zelfs een klein winkeltje achter het huis. Ik maakte allerlei middeltjes van bloemen en blaadjes uit onze tuin.  

Ook was ik altijd bezig met tekenen, schilderen en het mengen van kleuren
Dit door mij getekende hertje heb ik uit een oude doos gehaald

Met bloemen en planten ben ik al mijn hele leven creatief bezig. Ik moet zeggen dat ik er ook best veel vanaf weet. Ik vind het heerlijk om bloemstukjes te maken en daaraan edelstenen, kraaltjes, schelpjes en pareltjes toe te voegen.

Dit hartje met korenbloemen maakte ik pas geleden
Ik heb het puur natuur gehouden zonder andere toevoegingen.

Zelfs bij het schoonmaken en het in de tuin bezig zijn maak ik gebruik van mijn creativiteit.
De vitrinekasjes in mijn praktijk ondergaan geregeld een verandering. Ook in huis breng ik vaak vernieuwende decoraties aan

In huis breng ik vaak vernieuwende decoraties aan net als in de praktijk

Ook in het ontwikkelen en het maken van cosmetische producten en geuren kan ik veel creativiteit kwijt. Het is heerlijk om met alle ingrediënten te experimenteren en de producten een heerlijke geur te kunnen geven.

Ik vind het heerlijk om met ingrediënten te experimenteren

Het lijkt een beetje op kokkerellen....

Bij het maken van cosmetica ligt mijn creativiteit 
vooral in het maken van de keuze van de ingrediënten, 
en de wijze waarop ze elkaars werking versterken. 
Op deze wijze ontstaan goede en harmonieuze formules,
 met alleen goede voedingsstoffen voor de huid.

Ook met geuren, kleuren, vruchten en kruiden experimenteer ik er op los. Heerlijk.
Het liefste werk ik met natuurlijke materialen. 

Ook in het schrijven van mijn boek en het ontwikkelen van de opleidingen die ik ontwikkelde voor opleidingsinstituut Civas, legde ik veel creativiteit en heel veel kennis.

Ik ben echt zo blij dat ik dit boek heb geschreven
Al heel veel mensen kregen hierdoor een mooiere en gezondere huid 

Mijn laatste creatieve ontdekking is macrofotografie. Ik heb hier echt mijn hart aan verloren.

Deze foto leverde nu al meer dan 7500 likes op facebook
Ik vind dit zo geweldig
Het is zo fijn te weten dat mensen zo van de natuur houden

Creativiteit geeft zoveel voldoening in het leven.
Wist je dat onderzoek aantoonde dat creatief bezig zijn een positieve invloed heeft op je werkprestaties, je probleemoplossende vermogen, je zelfvertrouwen en je vermogen om met anderen samen te werken?

Creativiteit en intuïtie
Tijdens creativiteit maken we gebruik van onze intuïtie. Als ik helemaal opga in datgene waar ik mee bezig ben, vergeet ik de tijd. Ik leef dan helemaal in het nu. Creativiteit is dus het vermogen iets nieuws te maken, oplossingen te vinden, iets doen waar we plezier in hebben en luisteren naar onze ingevingen. Plotselinge ingevingen komen vaak voort uit onze intuïtie.

Creativiteit en intuïtie gaan samen. 

Laten we nu eens kijken naar jouw creativiteit.
Wat vindt jij leuk? Is dit schilderen, iets sparen, tuinieren, schrijven, opruimen, mensen opmaken, koken, sporten, of wat dan ook? Ik zal je helpen hier een antwoord op te geven.
 
Maak een lijstje met activiteiten die jij leuk vindt 
Maak eens een lijstje met creatieve activiteiten waar jij gelukkig van wordt. Het moeten wel actieve bezigheden zijn zoals bezig zijn met make-up, kleding, sierraden, tuinieren, enzovoort. Het mag dus geen tv kijken zijn, omdat je dan niet actief bezig bent, maar juist passief. Maak hier tijd voor. Alleen door tijd vrij te maken kom je tot creativiteit.

Neem hiervoor de tijd 
Door ons drukke leven zetten we het creatief bezig zijn vaak op de laatste plaats. Vaak komt het er dus helemaal niet van. Hiervoor tijd nemen is de eerste noodzakelijke stap.

Kies enkele tijdschriften uit 
Neem eens een paar tijdschriften en blader deze door. Knip hier zeven plaatjes uit die je het meeste aanspreken. Wat voor soort plaatjes heb je gekozen? Is er een bepaalde samenhang te zien? Als je naar deze plaatjes kijkt, welke woorden of gedachten komen er dan in je op? Schrijf dit op en leg dit ergens neer waar je het dagelijks ziet. Iedere keer dat er je dingen te binnen schieten schrijf dit dan op.

In tijdschriften bladeren kan veel inzichten geven in jezelf 

Maak vervolgens een lijstje met jouw talenten
Doe dit eerst alleen en betrek er daarna enkele andere mensen bij die je goed kennen. Vaak geven zij verhelderende antwoorden. Doe hier je voordeel mee. Het gebruik maken van je talenten wakkert je creativiteit aan.

Neem actie en ga ervoor
Inzicht zonder handelen leidt tot niets. Plan tijd in voor creativiteit en houd je hieraan. Reserveer tijd in je agenda voor jezelf en je eigen welbevinden. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe beter jij voor een ander kunt zorgen.

Ik hoop dat jullie dit 'kleine lesje in creatieve therapie' leuk hebben gevonden. Heb je er iets van opgestoken? Heb je inzichten verkregen? Wat ga je hiermee doen?
Heel veel succes met jouw creativiteit.

Groetjes,

Ivonne