Vele van jullie weten dat ik helemaal dol ben op geuren en ook zelf bezig ben met het ontwikkelen van parfums, maar Chanel vind ik wel heel bijzonder.

Coco Chanel
Chanel is een Frans Haute Couture modehuis en ik vind het heel bijzonder hoe Coco Chanel destijds begonnen is met een heel klein winkeltje waarin ze accessoires verkocht. In het begin verkocht zij vrouwenhoeden en later begon ze zelf met het ontwerpen van comfortabele vrouwenkleding. Haar grote succes begon echter met Chanel No.5.


Dit parfum kwam in 1921 voor het eerst op de markt en werd op de 5e dag van de maand gelanceerd, en heette nummer 5 omdat Coco Chanel geloofde in het getal 5. Ik vond dit zo leuk toen ik dit las. Zij was dus wel bezig met de diepere betekenis van het leven, anders zou ze daar niet zoveel waarde aan gehecht hebben. Maar dat is mijn mening. Het parfum werd een megasucces en is wereldwijd nog steeds één van de best verkochte geuren.

Flesje vol geluk
Hoewel mijn voorkeur uitgaat naar natuurlijke geurstoffen, heeft Chanel een grote aantrekkingskracht op mij. Vooral de Chance Eau Tendre. Dit is voor mij een echt ‘feel good parfum’, vandaar dat ik er in dit artikel aandacht aan besteedt.


Chance betekent ‘geluk’ in het Frans en de ronde flesjes staan symbool voor het wiel van fortuin. De geur is fris en sprankelend. Het is een hele zachte en fijne geur, zelfs voor mijn gevoelige huid. Een geur vol tederheid en frisheid met lichtzoete bloemen. Een echte lente en zomergeur en niet te overheersend. Bloemig en fruitig voor de zelfbewuste dame. Deze geur werd uitgebracht in 2010, maar het is nog altijd een van mijn favorieten. De parfumeur achter dit parfum is Jacques Polge.


Chanel Eau Tendre opent met de geur van frisse en sprankelende grapefruit en quince kweepeer (soort kruising tussen appel en peer). Het fijne aan deze geur is dat de topnoten best lang blijft hangen en de geur dus lekker lang fris blijft. De hartnoten zijn Jasmijn en Hyacint en de basisnoten zijn Muskus, Iris, Ceder uit Virginia en Amber.

Zelfs voor een gevoelige huid
Hoewel ik voor heel veel dingen allergisch ben, kan ik deze eau de toilette zonder problemen dragen. Het is echt mijn lievelingsparfum en ik kan zo genieten van de geur.

Deze geur is alleen als eau de toilette verkrijgbaar. Het voordeel van een eau de toilette ten opzichte van een eau de parfum, is dat een eau de toilette meer geschikt is voor een gevoelige huid dan een eau de parfum. Dit komt omdat er in verhouding wat minder geurstoffen in verwerkt zijn ten opzichte van eau de parfum. Dit maakt dat deze geur door veel mensen, ook met een gevoelige huid, probleemloos gedragen kan worden.

Bij een echte overgevoeligheid voor parfum is het ook een heerlijke geur voor in het haar.
Veel geuren zijn ook verkrijgbaar als haarmist. Ik spray deze geur altijd wat in mijn haar. Een spraytje maar. Dat is genoeg. Meer hoeft ook niet, omdat teveel alcohol in je haar uitdrogend werkt.

Een andere goede tip is om voordat je de geur aanbrengt op de huid er eerst wat bodymilk op te doen. Ik doe dit altijd voordat ik de geur aanbreng. Dit heeft twee voordelen: de geur blijft veel langer hangen en de parfumcomponenten komen niet direct in contact met mijn huid. De bodymilk die ik ontwikkelde van Nalany legt een beschermend laagje op de huid en voorkomt bij mij een huidreactie. Mede ook door de speciale ingrediënten die ik daarin verwerk.


Natuurlijke geurstoffen, synthetische geurstoffen
Natuurlijke geurstoffen zijn niet altijd beter dan synthetische geurstoffen. Sterker nog, synthetische geurstoffen kunnen zelfs beter zijn. Dit komt omdat synthetische geurstoffen vaak uit planten en bloemen geïsoleerd worden. Daardoor bevatten deze vaak minder allergie gevende stofjes. Bovendien zijn natuurlijke parfums veel duurder, omdat er honderden kilo’s bloemen nodig zijn voor een klein beetje geurstof. Het meest belangrijk is huidvriendelijke ingrediënten in een geur of ze nu natuurlijk of synthetisch zijn. 

Marilyn Monroe was helemaal verliefd op de geur van Chanel no. 5

Groetjes,

Ivonne