Herken jij ook dat fijne frisse gevoel als je een pas gewassen pyjama aantrekt? Of nadat je je bed hebt voorzien van schoon beddengoed? Misschien ook wel als je een heerlijke zachte en schone handdoek uit de kast pakt?
Dat je die heerlijke frisse geur van je wasverzachter nog kunt ruiken?

Helaas kan dit de oorzaak zijn van onverklaarbare jeukklachten
In het verleden kreeg ik met mijn gevoelige huid vaak een flinke jeuk na het aantrekken van schone kleding, of gewassen handdoeken en beddengoed. Er ontstond dan jeuk over mijn hele lichaam. Vooral ook op mijn rug. Toen legde ik de link nog niet met mijn wasmiddel en wasverzachter.

Tijdens mijn ingrediënten onderzoek, waarin ik tal van cosmetische ingrediënten onderzocht, besloot ik om ook eens te gaan kijken wat er nou in mijn wasmiddel en wasverzachter zat.
Wat me opviel was de vage informatie op het etiket met de volgende namen:
15-30% op zuurstof gebaseerde bleekmiddelen
5-15% niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen
> 5% zeoliet, kationogene oppervlakteactieve stoffen, polycarboxylaten, fosfonaten, zeep
Bevat ook optische witmaker en parfum


De benamingen ‘op zuurstof gebaseerde bleekmiddelen’ en ‘optische witmakers’ zijn veel te vaag en nietszeggend. Dus ging ik verder op zoek.
Daarbij stuitte ik op benzylalcohol en benzyl salicylate. Stoffen die veel voorkomen in wasmiddelen en wasverzachters. Beide zijn afgeleid van benzeen dat kankerverwekkend is en een allergische huidreactie kunnen veroorzaken.
Oppervlakte-actieve stoffen zijn reinigende ingrediënten die vaak afkomstig zijn uit aardolie.


Inmiddels weet ik dat huishoudelijke producten eczeem en huidontstekingen kunnen veroorzaken
Als je jeuk op je rug hebt of elders op je lichaam, houd dan ook altijd rekening met wasmiddel en wasverzachter.

Heb jij een hele gevoelige huid, kijk dan voor het kopen op het etiket op de verpakking? Het beste is een biologisch wasmiddel op vloeibare basis. Kies ook voor ongeparfumeerde wasmiddelen, omdat chemische geurstoffen een van de meest irriterende stoffen voor de huid zijn.
Kies voor vloeibare wasmiddelen, omdat deze minder snel een residu achterlaten in je textiel.
Gebruik de helft van de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel.

Wees dus spaarzaam met wasmiddel voor kleding, handdoeken en beddengoed, omdat dit in direct contact met de huid zal komen. Doe niet teveel was in de machine, omdat dit het grondig spoelen belemmert.
Zelf gebruik ik nooit een wasverzachter. Die laat ik helemaal weg. Een voordeel is tevens dat je wasmachine veel langer mee gaat.

Wees zuinig op je huid en op je gezondheid, en ga je echt eens verdiepen in wat er op het etiket staat, voordat je een product besluit te kopen. Je kunt zelf hierdoor veel huidongemakken voorkomen. Het merk 'Ecover' heeft goede biologische reinigingsproducten. Diverse supermarkten hebben dit merk in hun assortiment opgenomen. Het is de moeite van het proberen waard.

Ik hoop dat ik je met deze blog enkele goede tips heb kunnen geven.

Heel veel groetjes,

Ivonne Fuhren- van de Kerkhof