Het antwoord op bovengenoemde vraag is ‘ja’. 

Overal lees je over antioxidanten en overal kom je ze tegenwoordig tegen. Denk maar eens aan tijdschriften, etiketten van schoonheidsproducten, in voedingsmiddelen, maar vooral ook in reclames.

Om meer inzicht te krijgen in antioxidanten, heb je wat meer inzicht nodig in vrije radicalen. Ik probeer het zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Wat zijn vrije radicalen?
Vrije radicalen zijn reactieve deeltjes die in het lichaam gevormd worden. Ze zijn niet per definitie slecht. Sterker nog ‘we hebben vrije radicalen nodig voor een goede zuurstofvoorziening in het lichaam’.

Hoe zit dat dan met de zuurstofvoorziening?
In alle lichaamscellen bevinden zich allerlei kleine celstructuurtjesVoor de zuurstofvoorziening zijn de mitochondriën van belang.

In lichaamscellen zitten allerlei structuurtjes
De mitochondriën zijn van belang bij de energieproductie

In deze mitochondriën worden eiwitten, vetten en koolhydraten uit het voedsel opgenomen en met zuurstof in contact gebracht. Met behulp van enzymen komen bij dit proces water, kooldioxide en energie vrij. Hierbij wordt energie geproduceerd in de vorm van ATP. ATP staat voor adenosinetrifosfaat.

Voor de productie van ATP (energie) in het lichaam is zuurstof dus van groot belang. Het is wel van belang dat er sprake is van precies de goede hoeveelheid zuurstof in het lichaam. Is er te weinig zuurstof in het lichaam aanwezig, dan is er te weinig energieproductie en worden we moe. Is er teveel aan zuurstof in het lichaam aanwezig, dan kan dit leiden tot de vorming van vrije radicalen. En krijgen we teveel vrije radicalen dan is dit niet goed voor onze gezondheid.

De mitochondriën in de cellen zijn dus verantwoordelijk voor 
de productie van energie (ATP) met behulp van zuurstof

Waardoor ontstaat een te grote hoeveelheid aan vrije radicalen in het lichaam?
Vrije radicalen worden onder normale omstandigheden gevormd door het noodzakelijke zuurstofverbruik door het lichaam.

Een teveel aan vrije radicalen is niet goed en wordt veroorzaakt door roken, een overmaat aan alcoholgebruik, teveel zuurstof, zon, milieuvervuiling, giftige stoffen, stress, straling, overgewicht, veelvuldig zwaar en intensief sporten en verkeerde voeding. En deze lijst zou ik nog langer kunnen maken.

Wist je dat één sigaret 1000 miljoen vrije radicalen in je longen geeft? 
Dit is de reden dat niet-rokers er veel langer jong en mooi uitzien dan mensen die wel roken. Vooral aan de huid is dit te zien. De rimpels zijn bij een roker veel dieper en de huid wordt grauwer en valer van kleur. Vaak zie je ook verwijde bloedvaatjes door de huid schijnen.
Roken doet de huid veel sneller verouderen 
Dit zie je goed aan tweelingen
Kijk vooral naar de rimpels op het voorhoofd

Waarom brengen vrije radicalen schade toe aan het lichaam?
We gaan weer een stukje dieper in deze materie. We gaan naar de wereld van de atomen.

Een atoom bestaat uit een kern met daaromheen elektronen die in paren zijn gerangschikt. De elektronen bevinden zich in elektrische banen rond de kern van protonen en neutronen.
Hier zie je een atoom
Het lijkt wel een bloemetje 

Nu kom ik weer even bij het zuurstofverhaaltje. In ons lichaam komen namelijk zeer veel zuurstofatomen (O2) voor. Iedere zuurstofatoom heeft twee elektronen die samen negatief geladen zijn. Ze vormen een stabiel elektronenpaar.

Indien ons lichaam een zuurstofatoom gebruikt voor het vrijmaken van energie, raakt het één zuurstofatoom kwijt. Hierdoor is het elektronenpaar geen paar meer en dus uit balans. Een atoom met minimaal één instabiele elektron noemen we een vrije radicaal.
Hier zie je links een stabiele zuurstofmolecuul met gepaarde elektronen 
Rechts zie je een vrije radicaal. Deze is onstabiel en bevat één of meer elektronen
 die niet gepaard zijn. 

Een vrije radicaal is dus uit balans en dus instabiel. Om weer in balans te komen gaat deze een verbinding aan met een ander atoom. Deze verbindingen leiden tot nieuwe verbindingen en zodoende ontstaat er een kettingreactie in het lichaam.

Een overmaat aan vrije radicalen is slecht voor onze gezondheid 

Hier zie je een lichaamscel met een beschadigde celwand 
door de inwerking van vrije radicalen 

Vrije radicalen geven schade aan de lichaamscellen
Ze beschadigen met name de celwand en het DNA in de cellen

Hart- en vaatziekten, oogziekten, een verminderde afweer, gewrichtsontstekingen, diabetes type 2 en (huid)veroudering worden in verband gebracht met een overmaat aan vrije radicalen.

Antioxidanten, de tegenhangers van vrije radicalen
Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Dit doen ze door een elektron (een deeltje van een molecuul) af te staan aan het vrije radicaal, zodat deze onschadelijk gemaakt wordt.
Door een elektron op te nemen of af te staan, blokkeren antioxidanten het oxidatieproces. Hierdoor wordt de vrije radicaal geneutraliseerd en dus onschadelijk gemaakt.

Bij dit proces verandert het antioxidant molecuul ook in een hele zwakke vrije radicaal,
die weer geneutraliseerd wordt door een andere antioxidant.

Antioxidanten hebben een zeer specifieke werking. Daarom werken zij vaak samen en vormen complexen om de schadelijke kettingreactie van de vrije radicalen te stoppen. Antioxidanten zijn heel stabiel en vrije radicalen dus niet.
 
De positieve werking van antioxidanten
Antioxidanten versterken het immuunsysteem, vertragen de (huid)veroudering en bevorderen herstel van huid- en lichaamscellen.

Goede antioxidanten

Tot de goede antioxidanten behoren vitamine C, A en E, het mineraal selenium, bosbessen, groene thee, acai bessen, gojibessen, bosbessen, bramen, frambozen, cranberry, aardbeien, rode druiven, granaatappel, tomaten, enzovoort.
 
Tip: er zijn goede antioxidant supplementen verkrijgbaar. Kies dan voor Co-enzym Q10 (in de vorm van ubiquinol) of kies voor OPC. Er zijn ook vitamine E capsules verkrijgbaar. 

Antioxidanten in huidverzorgingsproducten  

Goede antioxidanten in huidverzorging zijn onder andere vitamine E, vitamine C, Indische lotusbloemextract en zoethoutwortelextract. 

Mijn Nalany huidverzorgingsproducten zijn rijk aan antioxidanten
Ze vertragen de huidveroudering en werken goed bij rimpels, pigmentvlekken, huidproblemen, couperose, enzovoort

Let er bij antioxidanten in cosmetica altijd op dat het product niet in potten verpakt is. Antioxidanten zijn namelijk heel gevoelig voor lucht en licht en verliezen hierdoor snel hun effectiviteit. Neem daarom altijd cosmetica in pompjes.

Let er ook op dat de concentratie in het product voldoende is om werkzaam te zijn. Let er bij de ingrediëntenlijst op dat de antioxidanten in het eerste deel van de lijst vermeld staan.

Nu weten jullie al heel wat over antioxidanten en het belang hiervan. Dus 'let's stay young en beautiful'.

Groetjes,

Ivonne