Is jouw huid soms ook uit balans, dan kun je daar zelf al heel veel aan doen met de volgende vijf tips:

1. Houd je huidverzorgingsroutine eenvoudig
Een gevoelige en onvoorspelbare huid raakt makkelijk uit balans. Als je steeds blijft veranderen van product of je gebruikt simpelweg teveel, dan kan dit de oorzaak zijn van het uit balans raken van je huidconditie. De diverse samenstellingen van cosmetische producten kunnen namelijk de pH waarde van de huid verstoren. Hierdoor kunnen het vocht en het vetgehalte uit balans raken, met als gevolg pukkeltjes, rode vlekjes en huidirritaties.

Houd je huidverzorgingsroutine dus eenvoudig en gebruik alleen producten die je echt nodig hebt. Houd het bij één reiniger en een aanvullende lotion en neem producten die goed zijn afgestemd op jouw huid.

2. Reinig je huid iedere ochtend en avond en sla dit niet meer over
Blijf je huid consequent reinigen, iedere dag en zeker na een feestje of na het sporten. De reiniging is het allerbelangrijkste wat je voor je huid kunt doen. Het is belangrijk dat je daarvoor een mild reinigingsproduct neemt. Reinigen alleen met water heeft geen zin, omdat vet en vuil niet in water oplosbaar zijn. Je kunt je huid al zoveel verbeteren met een goede reiniging.


Vermijd echter reinigingsmiddelen met sodium laureth sulfate of sodium lauryl sulfate. Deze schuimende ingrediënten drogen de huid uit en verstoren de pH waarde. Vermijd ook kant en klare reinigingsdoekjes. Deze bevatten vaak aardolie-ingrediënten die de huid alleen maar verstoppen.

3. Vergeet je handen en je decolleté niet

Veel mensen vergeten de handen, de hals en het decolleté. Juist de handen en de hals verraden onze leeftijd. Maak er een gewoonte van om iedere keer als je je huid verzorgt, ook je handen, je hals en decolleté mee te nemen.

4. Begin vandaag nog met een voedingssupplement met goede omega-3 vetzuren
Essentiële vetzuren zijn belangrijke bouwstenen voor een gezonde huid. Ze helpen de huid van binnenuit in conditie te houden. Ze werken ontstekingsremmend, helpen mee voor het verkrijgen van een goede hormonale balans en ze verminderen droogheid en eczeem. Omega-3 vetzuren zijn een must-have voor iedereen die last heeft van onzuiverheden, hormonale acne, netelroos, psoriasis, rosacea en eczeem. In een goede reformwinkel of apotheek kunnen ze je goed informeren. Ik adviseer vaak de omega vetzuren van het merk Minami. Er zijn echter veel andere goede merken. Indien je bloedverdunners gebruikt zou ik even overleggen met de arts. Omega-3 vetzuren kunnen de werking van bloedverdunners namelijk versterken.

5. Zorg voor voldoende rust, slaap en ontspanning
Ik weet dat dit een hele opgave kan zijn als je een druk werkende moeder, ondernemer, mantelzorger of werknemer bent. Maar slaap is zo belangrijk. Te weinig slaap en rust beïnvloedt de huid, het immuunsysteem en de concentratie. Ook is er meer kans op andere gezondheidsklachten. Ga een uurtje eerder naar bed als je moe bent en zet de tv uit en je telefoon op stil. als dit mogelijk is.

Met het opvolgen van deze tips zul jij je beter gaan voelen en je huid zal meer gaan stralen. Dat beloof ik je.

Heel veel succes en groetjes,

Ivonne Fuhren- van de Kerkhof